Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 9 ianuarie 2023

Propunerea SAFE, preconizată în aprilie 2023

Potrivit raportărilor, Comisia Europeană plănuiește să prezinte la 5 aprilie propunerea pentru o directivă care să trateze rolul facilitatorilor fenomenului de evaziune fiscală și planificare fiscală agresivă (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE). Activitatea legată de această inițiativă a început în octombrie 2022 cu o consultare publică, dar conținutul viitoarei propuneri rămâne încă neclar. În documentul de consultare publică, CE a analizat numeroase opțiuni, inclusiv proceduri de verificare prealabilă pentru efectuarea unui test de autoevaluare cu scopul de a demonstra că o schemă fiscală nu conduce la evaziune fiscală sau planificare fiscală agresivă, un cod de conduită care ar interzice facilitatorii care proiectează sau contribuie la crearea de scheme de evaziune fiscală și planificare fiscală agresivă, precum și un registru european al facilitatorilor. Inițiativa ar face parte dintr-un pachet fiscal ce include și o propunere pentru un sistem comun pentru evitarea dublei impozitări și prevenirea abuzului fiscal în domeniul impozitelor reținute la sursă.

DAC8 ar putea fi utilizată pentru a corecta dispoziția de raportare referitoare la intermediari a DAC6

UE ar putea utiliza cea de-a opta directivă privind cooperarea administrativă (DAC8), prezentată de Comisie la începutul lunii decembrie 2022, pentru a trata decizia recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene de invalidare a dispoziției de raportare a DAC6 ce încalcă privilegiul profesional. Potrivit raportărilor, avocații Consiliului UE au sfătuit statele membre să utilizeze oportunitatea oferită de DAC8 pentru a alinia normele europene cu hotărârea Curții. Problema, potrivit Curții, este că prevederea DAC6, ce impune avocaților care acționează ca intermediari în acordurile transfrontaliere de planificare fiscală să notifice alți intermediari referitor la obligația lor de raportare, contravine privilegiului profesional. DAC8 reprezintă o prioritate pentru președinția suedeză a Consiliului UE, care dorește să încheie un acord până la finalul mandatului său.

OCDE a prezentat îndrumări de implementare privind Pilonul II

OCDE a prezentat, la sfârșitul lunii decembrie 2022, un pachet de implementare pentru Pilonul II („normele GloBE”), care introduce o rată minimă efectivă de impozitare de 15% pentru companiile multinaționale mari (MNE-uri). Pachetul include îndrumări privind sferele de siguranță și o înțelegere comună cu privire la regimul de scutire de la plata penalităților aferent perioadei de tranziție. De asemenea, OCDE a publicat un document de consultare publică ce face apel la contribuții privind volumul și tipul de informații pe care grupurile MNE ar trebui să le colecteze, păstreze și/sau le raporteze pentru aplicarea normelor GloBE și posibile simplificări ce ar putea fi încorporate în declarația informativă GloBE. Mai mult, OCDE a publicat un document de consultare publică în care pune în evidență diverse mecanisme pentru atingerea securității fiscale în baza normelor GloBE, inclusiv mecanismele de prevenire și soluționare a litigiilor. Părțile interesate pot transmite comentarii la cele două documente de consultare până la 3 februarie 2023. OCDE preconizează că va emite un prim pachet de „îndrumări administrative” în prima parte a acestui an.

Gaël Perraud este noul președinte al Comisiei OCDE privind afacerile fiscale

Gaël Perraud, directorul pentru impozitare europeană și internațională în cadrul departamentului de politică fiscală al ministerului de economie din Franța, a fost ales președinte al Comisiei OCDE privind afacerile fiscale (CFA) la 1 ianuarie 2023, a anunțat OCDE joi, 5 ianuarie. Acesta este succesorul dnei Fabrizia Lapecorella, care a demisionat în decembrie 2022 ca urmare a părăsirii funcției din cadrul ministerului de finanțe al Italiei. Ca președinte al CFA, acesta va deține funcția de copreședinte al Cadrului inclusiv al G20/OCDE cu privire la BEPS, alături de Marlene Nembhard-Parker din Jamaica, care a devenit copreședinte în martie 2022. Gaël Perraud a deținut funcția de director pentru fiscalitate europeană și internațională al Franței începând cu 2018. Acesta este responsabil pentru aspectele ce țin de fiscalitatea internațională din Franța, inclusiv aspectele bilaterale, cum ar fi negocierile tratatelor, precum și reprezentarea Franței în organizații multilaterale. Anterior desemnării sale ca președinte al CFA, Gaël Perraud a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul OCDE.

Cinci jurisdicții vor fi adăugate pe lista neagră AML a UE

La sfârșitul lunii decembrie 2022, Comisia Europeană a sugerat adăugarea a cinci jurisdicții în lista europeană a jurisdicțiilor țărilor terțe cu risc ridicat în termeni de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului: Republica Democratică Congo, Gibraltar, Mozambic, Tanzania și Emiratele Arabe Unite. Nicaragua, Pakistan și Zimbabwe au fost eliminate din listă întrucât acestea nu mai prezintă deficiențe strategice care să reprezinte o amenințare semnificativă la adresa sistemului financiar european. În conformitate cu cea de-a patra directivă privind combaterea spălării banilor, Comisia Europeană trebuie să actualizeze regulat această listă, luând în considerare informațiile furnizate de Financial Action Task Force (FATF). Instituțiile financiare europene trebuie să aplice un grad avansat de vigilență tranzacțiilor care implică jurisdicțiile țărilor terțe cu risc ridicat. Parlamentul European și Consiliul UE au o lună la dispoziție să convină asupra proiectului regulamentului delegat.

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.  

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

Leave your comment