Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 3 mai 2021

Parlamentul European solicită încheierea unui acord în privința sistemului fiscal internațional la nivelul OCDE

La 28 aprilie, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate (549 de voturi pentru, 70 împotrivă și 75 de abțineri) raportul din propria inițiativă privind impozitarea economiei digitale și impozitul minim efectiv pe profit, întocmit de Andreas Schwab (PPE, Germania) și Martin Hlaváček (Partidul Renew Europe, Republica Cehă). Raportul pune accent pe faptul că normele fiscale internaționale stabilite la începutul secolului XX ar trebui revizuite, acestea nefiind adecvate economiei digitale, astfel încât drepturile fiscale să reflecte că interacțiunea dintre companii și consumatori contribuie în mod semnificativ la crearea valorii în cadrul modelelor de afaceri puternic digitalizate. Eurodeputații solicită stabilirea unei rate minime efective de impozitare a profitului la un nivel suficient și salută propunerea SUA referitoare la stabilirea unei rate globale de impozitare corporativă de 21%. Autorii raportului subliniază că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o soluție alternativă în cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică până la mijlocul anului 2021. Cu prilejul unei dezbateri pe această temă, Andreas Schwab a afirmat că „noi ne-am confruntat cu o mare problemă în ultimii ani în ceea ce privește serviciile digitale deoarece acestea au fost impozitate mai puțin decât cele tradiționale”. Europarlamentarul Martin Hlaváček a explicat, de asemenea, că „marile companii digitale nu ar trebui să aibă un avantaj necuvenit față de IMM-uri. Avem o răspundere morală de a asigura că multinaționalele puternic digitalizate au o contribuție egală cu aportul celorlalte companii și cetățeni”.

Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind Codul vamal al Uniunii Europene

Comisia Europeană a lansat, la 26 aprilie, o consultare publică privind implementarea Codului vamal al Uniunii, cadrul legislativ principal al UE în domeniul vamal. Consultarea publică are ca scop colectarea opiniilor companiilor, persoanelor fizice și altor persoane interesate care aplică și/sau implementează Codul vamal al Uniunii în unul sau mai multe state membre UE. Comisia dorește să determine dacă legislația vamală și sistemele vamale electronice implementate la finele anului 2020 au facilitat schimburile comerciale în UE. Consultarea conține și o întrebare cu privire la măsura în care Codul vamal al UE este suficient de flexibil pentru a face față crizelor precum cea provocată de COVID-19 și este adaptat noilor modele de afaceri precum cele bazate pe comerțul electronic. Rezultatul consultării publice va fi utilizat de CE în evaluarea interimară a Codului vamal. Perioada de formulare a observațiilor se încheie la 19 aprilie 2021.

Noi norme privind TVA pentru comerțul electronic, aplicabile de la 1 iulie

Comisia Europeană a publicat, la 27 aprilie, un aviz privind noile norme TVA pentru comerțul electronic, care vor intra în vigoare la 1 iulie 2021. Comisia a evidențiază că toate părțile implicate în sectorul e-commerce vor fi afectate: vânzătorii online, platformele de vânzare online, operatorii poștali și curierii, precum și clienții. CE a declarat că motivele care au stat la baza acestor schimbări au fost depășirea obstacolelor din calea tranzacțiilor online transfrontaliere și abordarea provocărilor care decurg din regimurile de TVA aplicabile bunurilor vândute la distanță și importurilor de mică valoare. Vânzătorii online, inclusiv platformele de vânzare online, se pot înregistra într-un stat membru și acesta va fi valid pentru declararea și plata TVA pentru toate bunurile vândute la distanță și toate prestările transfrontaliere de servicii către clienți din UE. Conform Comisiei, noul Ghișeu unic pentru TVA va reduce cu aproape 95% birocrația pentru companii. Ghișeul unic pentru importuri, pe de altă parte, a fost creat pentru a facilita colectarea, declararea și plata TVA de către vânzători din afara UE care furnizează bunuri clienților din UE.

(Copyright foto: ETAF)