Pe măsură ce discuția despre nevoia de schimbare a percepției în ceea ce privește profesia contabilă se intensifică la nivel mondial, International Federation of Accountants (IFAC) a organizat, la 29 iunie a.c., un forum adresat directorilor responsabili de educație din cadrul IFAC, din organizații profesionale contabile și firme cu prezența în piața globală. Scopul întâlnirii a fost acela de a obține răspunsuri la întrebarea „de ce să fii profesionist contabil?”, respectiv de a înțelege ceea ce-și doresc tinerii de la o carieră în domeniul financiar-contabil.
Ca o recunoaștere și apreciere a activității desfășurate de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România la nivel local, regional și internațional, IFAC a invitat cu această ocazie organismul profesional din România, alături de SUA, Scoția, Mexic și Africa de Sud, să desemneze un tânăr profesionist contabil pentru a participa în calitate de vorbitor în panelul din cadrul forumului dedicat acestui subiect.
Apreciind și promovând excelența și performanța, CECCAR a selectat-o și desemnat-o pe Mădălina Cirstoniu în calitate de reprezentant în cadrul panelului, criteriul fiind rezultatele obținute la sesiunea examenului de aptitudini și cunoașterea limbii engleze.
Printre aspectele tratate s-au numărat: cum poate fi prezentată cât mai atractiv profesia celor care nu înțeleg că aceasta este mai mult decât o contorizare a cifrelor unei companii, care este cel mai important mesaj care ar trebui transmis pentru a atrage tinerii în această profesie, unde și cum ar trebui să facem marketing și când ar trebui să începem – la liceu, școala primară etc.
Ideile exprimate în cadrul panelului au subliniat că profesia contabilă este o profesie a viitorului, care oferă tinerilor o carieră stabilă cu foarte multe oportunități. O atracție principală pentru tineri în alegerea profesiei de expert contabil este reprezentată de faptul că foarte mulți își doresc ca într-o zi să devină lideri, iar numeroase studii au arătat că mulți CEO au pornit de la o carieră în contabilitate. Warren Buffet spunea: „Contabilitatea este limbajul afacerilor”, afirmație care surprinde foarte bine oportunitatea acestui domeniu de a obține o înțelegere cuprinzătoare a unei organizații din interior. Veniturile sunt, de asemenea, un factor atractiv al profesiei de expert contabil: odată cu dezvoltarea profesională, tinerii obțin și satisfacții materiale.
S-a vorbit, totodată, despre faptul că foarte mulți oameni consideră că profesia contabilă este una monotonă, lipsită de creativitate și că tehnologia va afecta viitorul contabililor. Tinerii profesioniști au dezbătut acest subiect și au ajuns la concluzia că domeniul este în continuă evoluție, iar noile tehnologii ajută la îmbunătățirea activității contabilului. De asemenea, este un domeniu care oferă independență, mobilitate, posibilitatea unor cariere internaționale, acestea fiind aspecte foarte atractive pentru tinerii profesioniști. Toate aceste aspecte ar trebui promovate mai mult pe site-urile de specialitate, pe canalele de social media, dar și în licee și facultăți.
O altă concluzie este aceea că, în viitor, tehnologia va ajuta profesioniștii să se concentreze pe analiza datelor și pe furnizarea de soluții pentru a crește eficiența și a reduce riscurile, astfel încât să contribuie la luarea deciziilor potrivite pentru creșterea sustenabilă a organizației.
În ceea ce privește abilitățile pe care un profesionist contabil trebuie sa le dețină, au fost enumerate, printre altele, atenția la detalii, deschiderea spre inovație și tehnologie, capacitatea de învățare permanentă, dar și analiza și gândirea critică, piloni ai raționamentului profesional.
Deși parcursul pentru a deveni profesionist contabil este dificil, satisfacția de a ajunge liber-profesionist depășește toate eforturile făcute pentru a ajunge aici.
Mesajul-cheie transmis de reprezentantul CECCAR și apreciat de audiență a fost adoptarea conceptului de Smart Accounting for Smart Economy, arătând astfel capacitatea profesiei de a se adapta la cerințele mediului de afaceri, mediu care se află într-o permanentă schimbare și care conduce profesionistul contabil către rolul de consilier strategic în organizații.